1. Implicarea și consultarea membrilor la toate nivelele
2. Structuri organizaționale cât mai plate
3. Informație cât mai accesibilă
4. Încurajarea învățării și dezvoltării personale
5. Stimuli externi constanți la modul de gândire și dezvoltare a organizației
6. Abordare holistică a strategiei
7. Dezvoltare eficientă a lidership-ului la toate nivelele
Cele 7 comportamente nu sunt precizate în ordinea importanței, ci e o ordine aleatorie. Am auzit despre ele săptămâna trecută la un workshop (realizat de Diana), în cadrul Adunării Generale a Organizației Naționale Cercetașii României care a avut loc la Cluj. Cumva, mi-a rămas gândul la ce s-a povestit acolo și chiar sper să pot realiza în timp toate lucrurile astea. La cercetași, mare parte din aceste lucruri se întâmplă deja. Cercetășia înseamnă și implicare, în luarea deciziilor, în realizarea de activități sau evenimente, și asta nu doar la adulți, ci încă de la stadiul de lupișori, chiar dacă într-o formă mai simplă. Informația este de dorit să fie cât mai accesibilă pentru cei interesați, tocmai de aceea avem un site pe care încercăm să postăm toate informațiile pe care vrem să le transmitem, toate evenimentele la care participăm, fie ca e vorba de campuri, ieșiri sau întâlniri de lucru. De asemenea, consider că este foarte important să avem o dezvoltare continuă. S-au cel puțin spre asta tindem o viață întreagă. Cu trecerea timpului, să învățăm cât mai multe și să dăm la fel de multe mai departe. Omul când nu mai învață, moare. Din punctul meu de vedere, e important să existe stimuli externi pentru fiecare organizație. Să existe parteneriate cu alte organizații, implicare în activități noi și cât mai diverse.
Workshop-ul se încheiase cu o întrebare. Ce ți-ai dori să se întâmple în următorii 3 ani la tine în organizație? Ce ai vrea să schimbi? (poate nu a fost chiar asa întrebarea, dar asta era ideea :D)
Ce îmi doresc eu? Să creștem, să ne dezvoltăm și nu în ultimul rând să văd mai multă implicare și responsabilizare a exploratorilor.