Turist în orașul tău

După o lungă perioadă de timp, am decis să rescriu pe blog, și să încerc să mă țin de asta. Motivul pentru care nu am mai publicat nimic aici fiind si pentru că n-am avut timp, sau inspirație. Oricum, astăzi am redescoperit Alba Iulia, din postura de turist.

Turist în orașul meu
Turist în orașul meu 1

Am văzut schimbul de gardă (care din nu știu ce motiv nu mai e la Poarta III-a ci la intrarea pe Traseul Celor 3 Fortificații), am vizitat Traseul, am ajuns pe Poarta a III-a și am făcut turul șanțurilor. Toate astea în vreo 3 ore, cam așa.

Deja toată lumea a văzut macar în poze Cetatea și e aproape de finalizarea lucrărilor. Pentru cine își amintește cum arăta acum câțiva ani zona, ceea ce există acum e mai mult decât ne puteam vreodată imagina. Zona e curată, e frumos amenajată și peste tot ai ce vedea. Am vizitat-o de zeci de ori poate în ultimii ani, pe jos sau cu bicicleta și nu pot zice că m-am plictisit. Dar parcă lipsește ceva. Astăzi am constatat de exemplu că nu ai de unde să cumperi o apă, că lipsește cu desăvârșire umbra sau că zona cu pești e foarte murdară. Deși lucrurile negative iasă ușor în evidență, și e simplu să bagi de vină, m-am simțit bine ca turist în orașul meu. Mi s-a explicat pe unde să urmez Traseul celor 3 Fortificații, am făcut poze cu toate statuiile și la nevoie ni s-au explicat toate necesare.

Turist în orașul meu 2
Turist în orașul meu 2

Toate bune și frumoase, dar parcă lipsește ceva. Poate e nevoie de mai multă activitate, de zone culturale, de poveste. Ceva care să te încânte. Nu e suficient că avem o Piață a Toboșarului daca nu știm macar o legendă a lui, sau o Grădină Japoneză fără o poveste. Mi-ar place să văd plăcuțe cu organizații care își desfășoară activitatea, localuri din loc în loc în care să te simți ca acasă, locuri din care poți închiria biciclete, și mai multe standuri cu magneți de frigider.

Mai rămâne o singură întrebare. Tu cum te simti ca turist în orașul tau?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s