Luna aprilie la cercetași înseamnă o groază de povești despre Adunări Generale, consilii, responsabilități, raporturi anuale.. așa începe fiecare primăvară. Anul acesta este unul cu atât mai agitat cu cât au loc alegeri la nivelul consiliului director al organizației, motiv pentru care întrebările și poveștile între adulții organizației nu puteau lipsi. Ceea ce însă m-a inspirat să încep acest articol este faptul că am întâlnit seniori și lideri ai organizației, cu experiență cercetășească, care nu cunosc modul nostru de organizare și mai ales informații despre ce și cum se întâmplă, fie ca e vorba de structură locală sau națională.
Acum înainte de momentul Adunarii Generale a ONCR, conform statutului organizației fiecare Centru Local trebuie să își organizeze propriul AG. Nu spun că în țară nu au loc Adunări Generale, dar sunt curioasă să văd niște poze de la ele, motiv pentru care apreciez inițiativa de anul acesta, de a încuraja Centrele Locale să posteze poze pe facebook. Ce mă întristează însă e că sunt tineri care nu știu ce reprezintă descărcarea de gestiune sau raportul anual, când și cum se candidează sau unde pot găsi statutul și regulamentul.
Eu consider că această realitate e o problemă, în ideea în care noi considerăm că cercetașul învață ce înseamnă democrația și devine în timp un adult responsabil și implicat în viața comunității. Ce se întâmplă în acest moment, e că lucrurile se rezolvă, cineva face AG daca îl face și consiliile există pe foaie.
Ce e un consiliu și care e rolul lui?
- Consiliul Director este grupul care conduce organizația și care este formată momentan din 10 membri + președintele, care sunt aleși pentru un mandat de 3 ani. Unul din membrii consiliului este numit vicepresedinte și este ales de către președinte, iar unul din cei 10 aleși este numit comisar internațional și unul secretar. Membri rămași vor fi numiți Responsabili Naționali în funcție de prioritățile organizației (dezvoltare organizațională, imagine). Mai multe detalii despre consilul director, și nu numai puteți citi în statut și regulament.
- Consiliul Centrului Local este grupul care conduce activitatea Centrului Local între adunarile generale. Concret, acest consiliu este format din minim 4 membri și șeful de centru și are rol decizional în ceea ce privește activitatea Centrului Local, atât din punct de vedere al programului, activităților, cât și din punct de vedere financiar.
- Un pic diferit, dar cu același grad de implicare, văd eu și Consiliul șefilor de patrulă, care de această dată are rolul de a înforma membrii patrulei de activitățile/planurile unității, de a ține la curent liderii de unitate cu informații privind componența sau problemele patrulei.
Care sunt functiile din consiliu? Acestea se aleg în funcție de prioritățile organzației/centrului local. La Alba am considerat important pe lângă secretar și trezorier, să avem un responsabil pe imagine, unul pe resurse umane și unul pe programe, obiectivele noastre fiind sa ne construim o imagine la nivel local, sa creștem numărul de lideri și calitatea programelor oferite.

Cum se candidează? Atât pentru Consiliul Director cât și pentru Consiliul Centrului Local, se candidează pentru un loc în consiliu, și nu pe o anumită funcție. Deși în momentul lansării candidaturii fiecare își evidențiază punctele forte, fiecare candidat ar trebui să fie pregătit să preia cel putin și o altă funcție decat cea pe care s-a pregătit.
Ce înseamnă asumarea acestor responsabilități? Din experiența personală, asumarea funcției din consiliu local înseamnă mai mult de muncă, dar aduce o mai mare satisfacție. Nu trebuie să fi lider la unitate/patrulă ca să fi membru în consiliu, dar ajută. Ești la curent cu tot ce se întâmplă în toate unitățile și e de datoria ta ca ceilalți lideri să fie puși la curent și ei, și în funcție de responsabilitatea pe care ți-ai asumat-o te implici activ în activități sau verifici că ele se întâmplă. Ești un exemplu pentru ceilalți. Iar fiecare decizie pe care o o iei trebuie să fie pentru a ajuta centrul local și membri acestuia.
E muncă de echipă sau ”one man job”? Depinde și, depinde. Idealul e o muncă de echipa, în care fiecare își știe responsabilitățile, dar nu se oprește aici, ci ajută cu idei, la luarea deciziilor și la implementarea lor.
Ce am învățat eu într-un an de zile în consiliu? Ce înseamnă argumentele, argumentele valide, să nu pun la suflet cuvintele și mai ales că o discuție unu la unu cu argumentele potrivite poate fi productivă, că e important oricând să îți spui părerea, că orice idee e bună, chiar dacă nu e folosită, și mai ales că pot să fac asta, să iau parte la bunul mers al Centrului Local.
Nu știu ce înseamnă să nu ai un consiliu local, nu am prins cercetășia organizată altfel. Însă cred că un Consiliu activ ajută la organizare, la distribuirea și îndeplinirea sarcinilor și cu siguranță la un mers mai bun al lucrurilor. Fie că sunteți lideri sau seniori, gândiți-vă ce ați putea face pentru Centrul vostru Local, cum ați putea îmbunătăți lucrurile sau cum v-ar ajuta în creșterea și dezvoltarea lui.