Povești din minunățiile aparatului dentar I

Că tot suntem în era aparatului dentar, eră în care la fiecare pas vezi pe cineva sau cunoști pe cineva care îl poartă cu mândrețe, sau nu, am zis ca ar fi bine sa va împărtășesc câteva din experiențele mele din ultimul an alături de aparatul meu dentar. Nu, nu are nume, nu m-am atașat așa mult de el, dar am petrecut momente frumoase împreună.

Lucruri la care să te aștepți atunci când ai aparat dentar:

11219669_948609285170736_4706941962477722540_n
Zâmbet de bună dimineața la amiază

1. Este un accesoriu minunat
Fie că ești la un eveniment sofisticat, fie ca ești în oraș cu prietenii, aparatul dentar e pe post de accesoriu. și se poate asorta cu vestimentația sau să fie în ton cu evenimentul, dacă ai inspirație și noroc să mergi în momentul potrivit la ortodont. Poți să îți alegi culoarea favorită pentru elastice (alea micuțe care vin pe bracket) sau poți alege o multitudine de culori, curcubee și unicorni. Eu am mers pâna acum pe varianta o singură culoare care se asortează cu ceva (vezi rochia pentru nuntă) sau două culori. Am trecut de la alb la negru, verde, turcoaz, roz.. nici nu mai știu ce am mai avut, acum am mov, iar înainte am mers pe varianta alb cu albastru, ca la eXploratori.

2. Îți ajustezi greutatea în câteva luni
Dacă te dor dinții, nu ai cum să nu pierzi și câteva kg. Eu am avut norocul/nenorocul să sufar de mici dureri de dinți în primele 3 luni după ce mi-am pus aparatul. La început corectarea dinților era extraordinar de vizibilă, de la o zi la alta puteai observa diferențe, dar cu asta a venit și durerea. Sau mai bne zis nu a mai plecat durerea. Cert e că, am pierdut 5kg în 3 luni. Așa că dacă ai noroc, toată durerea spre bine.

3. Vei fi subiect de glume pentru prietenii tăi
Și doamne, cred că le-am auzit pe toate. Prietenii mei sunt foarte amuzanți, nu mă pot supăra pe ei. Cu fiecare sarbătoare, le mai venea câte o idee. Au spus că îmi pun leduri pe brakets că să fiu ca un brad de Crăciun, că ar trebui să se aprindă ledurile doar când deschid gura, astfel că aș putea să mă prefac că sunt farul de la mașină.. Că elasticele (care leagă partea de sus de partea de jos, și care sunt ocazionale. Eu doar deastea am avut până acum) ar trebui să învaț să le folosesc pe post de praștie, hehe uite așa mai arunci o alună dacă tot nu poți să o mesteci. Să ai grijă când tună și fulgeră să nu râzi când ești pe afară sau oare se prinde magnetul de aparatul tău? hai să testăm. Iar cea mai amuzantă pentru mine a fost chiar la școală când ne povestea profu’ să nu stăm lânga RMN cu nimic metalic la noi.. și eu zâmbeam. Mi-a spus că o să îmi dau seama singură dacă mă trage aparatul..

11639822_10153575500822176_1189547428_o
Albul arată extraordinar

4.Ceva se întâmpla întotdeauna când esti plecat din oraș
Ca și cum Legile lui Murphy nu ar fi suficiente, clar se întâmplă ceva când ești plecat din oraș. Îți sare un elastic, se dezlipește un bracket, te jenează aparatul, îți iasă sârma, sigur ceva se întâmplă. Dar nu îți face probleme. Sigur e cineva în preajma ta care a avut sau are aparat dentar și știe care e soluția potrivită. Eu am pațit asta de revelion. Eram în vârful muntelui și mi-a ieșit sârma din spate. Ce să facem, ce să facem, că deranjează destul de tare. Noroc cu prietenii, o mâna de viitor doctor și o pensetă bună, și problema a fost rezolvată.

5. Dacă nu dormi suficient, te deranjează aparatul
Că tot suntem la problemele acestea, ceara e un must have. Cu ocazia UP-ului, Forumului, DAc-ului și alte evenimente cercetășești sau nu, somnul e mai cu țârâita. Am descoperit că, cu cât dorm mai puțin, cu atât mă jenează mai tare aparatul. Cu un pic de ceara și apă de gură, în 2-3 zile problema e rezolvată.

6. E un super icebreaker
Știți momentele acelea când ajugi la o masă cu oameni necunoscuți? Nu știți ce să povesți? Aparatul dentar este cea mai bună idee, în 90% din cazuri. Cu siguranță cineva de la masă cu tine a avut sau are aparat dentar, sau s-a gândit să își pună. După o lună cu aparatul dentar poți vorbi ore în șir despre asta. ce ai mai pațit, te-a durut sau nu, ce aventuri ai avut, cât te costă, cine e ortodontul tău, am un prieten care a avut aparat dentar și să vezi ce a pațit…

7. Mâncarea e buna și mai târziu
La început ai super mare grijă de el. Îți cureți frumos dinții toată ziua, dupa fiecare masă.. După o vreme să zicem că te mai lenevești. Așa că, câteodată ai norocul să mai ai mâncare la pachet (așa râd prietenii mei, vezi punctul 3). Mai o chifteluță, mai o sălățică, ceva bun pe post de gustarea dintre mese.

8. Când îți ramâne ceva prins de sârma și nu mai poți scoate de acolo
Vorbim de mâncare evident. Salata, varza, spancul, coaja de roșie și multe alte coji de legume, au frumosul obicei să ramână.. pe unde vor ele. Mai nasol e când ești pe la vreun restaurant sau în oraș cu prietenii, nu ai nimic la tine să te ajute să scoți mâncărica de acolo și nu mai ști ce sa faci, și ești conștient că toată lumea vede ce ai tu acolo. Așa ajungem și la punctul 9.

9. Trusa de urgență
Eu am întotdeauna la mine (aproape întotdeauna) o trusă de urgență cu periuță de dinți (care se face mică), pastă de dinți (mostră), braduleț, ceară, oglindă, ață dentară. Este super utilă, nu ocupă mult spațiu, intră în orice geantă. O folosesc chiar și când merg la munte pe o tură scurtă de 2 zile. E amuzant să vezi însă fețele oamenilor, prieteni sau nu, când te speli pe dinți în baie la restaurant, mai ales când persoana respectivă urmează să își pună aparat.

10. Îți construiești o relație frumoasă cu ortodontul tau
Dacă tot vă vedeți în fiecare lună, cam vreo doi ani de zile, nu aveți cum să nu vă construiți o relație. Așa am ajuns eu să povestesc la ortodont despre cercetași, despre Festivalul Luminii, despre cum merg eu la munte, locații, weekenduri, trasee, despre peripețiile cu aparatul dentar. Ortodonta mea e super cool. Știa despre Cioclovina (locul acela unde dacă nu ești cu cineva de la Hunedoara, te pierzi), a fost la Festivalul Luminii în Cetate, iar când am sunat-o că mi-am cam rupt un arc metalic, a râs de mine la telefon. A zis că nu rezist mai mult de o saptamână cu ele.

P.S. După schimbarea arcului, a mai rezistat o zi și a căzut iar.

Pentru tine, cel/cea care citești acest text și ai scăpat deja de aparatul dentar sau speri să se întâmple acest lucru în curând, ce aventuri ai avut cu el? Pe unde l-ai purtat?

Iar pentru tine, care ști că urmează să îl ai sau crezi că e necesar să îți pui, să ști că e interesant, că merită din plin, și că o să te bucuri de schimbări chiar după primele luni. Mai doare și te mai incomodează, dar până la urmă efectul final contează cel mai mult. Poartă-l cu mândrie și cu entuziasm, poate fi cel mai frumos lucru care ți s-a întâmplat în ultimul timp.

One thought on “Povești din minunățiile aparatului dentar I

  1. Am citit randurile de mai sus de parca le-as fi scris eu. Cel mai tare ma amuza fetele oamenilor cand ma vad spalandu-ma pe dinti cu trusa magica, in bai in mall-uri mai ales. Inca nu am ajuns la elastice dar deja rad, cand ma gandesc cum or sa sara peste tot. E intr-adevar icebreaker pt conversatii. Si lumea e chiar interesata de ce avem de spus despre experienta asta.
    Ma simt bine de cate ori vad un confrate cu aparat. 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s