Nu știu câți dintre voi cunoașteți detalii din domeniul programării. Despre cât de dificil e, despre cât de puține femei sunt în branșă. Vedeți voi, lucrurile nu cred ca stau chiar așa, dar asta mi-a stârnit interesul asupra unui eveniment – Django Girls.
Inspire women to fall in love with programming
Proiect realizat pentru a insipra femeile să se îndrăgostească de programare
Django Girls e un eveniment destinat femeilor care nu au studii în domeniu, care nu au o legatură directă și imediată cu programarea, care sunt curioase să descopere ce se afla în spatele unui site/blog, care au văzut cel puțin o dată un cod și au zis – asta nu e de mine, nu înteleg ce e acolo, care atunci când și-au ales ce vor sa facă în viață au zis ca e prea greu pentru ele. Pentru ele, noi, se organizează workshop-uri gratuite, unde ca și profesori sunt oameni care lucrează în domeniu și care timp de 6 ore le/ne învață elementele de bază pentru a ne crea propriul site. Cam asta am făcut și noi la Cluj.
De la vederea anuțului pe net a mai fost un singur pas – am aplicat. Eu și alte peste 100 de fete, din Cluj și nu numai. Am aplicat pentru că mi-am dorit întotdeauna să înteleg mai mult din ce e în spatele blogului meu de wordpress, să pot să mă descurc singură să îmi personalizez blogul, dar și pentru că lucrând zi de zi pe bloguri și site-uri m-am întâlnit cu diferite situații și mi-am dorit măcar să înțeleg de ce apare acea eroare sau ce pot face să fie mai bine.
Pe asta s-a bazat aplicația mea la Django Girls, și așa am reușit să mă număr printre cele 45 de norocoase care au fost selectate
Trebuie să înțelegeti că 90% dintre fete nu știam nimic despre programare. Da, am făcut la facultate un curs în C și în Matlab, acum 3 ani probabil și am avut un examen cu caietul în față. Da, m-am descurcat, însă nu pot spune că știu să fac un site. Ce am realizat după 6 ore cu Python, HTML, CSS și Django puteți vedea aici. Nu pare mult, dar vă spun eu că este.Prima întâlnire a fost la sediul Spyhce, la un party de instalare a programelor pe care urma să le folosim. Acolo l-am cunoscut și pe Vlad, coach-ul meu, dar și pe ceilalți traineri care urmau să fie la eveniment. Am cunoscut și o parte din fete, unele mai speriate, altele mai entuziasmate. În final ne-am simțit bine, ne-am distrat și am încercat să ne cunoaștem mai bine în echipă, fiindcă așa urma să lucrăm la workshop timp de 6 ore, împreună.
We believe that IT industry will greatly benefit from bringing more women into technology. We want to give you an opportunity to learn how to program and become one of us – female programmers!
Ziua bună începe de dimineață, iar o zi excelentă începe cu o cafea. La 8 jumate eram la ImpactHub pregătită de acțiune. Nu o să încerc să vă povestesc ce am făcut că probabil nu o să îmi amintesc nici jumătate, dar o sa vă spun ce mi-a plăcut. Am fost o echipă de trei tinere dornice să învețe, cu aproximativ aceleași cunoștințe în domeniu (adică aproape spre deloc) și Vlad super coach-ul nostru. Am fost și eu cu alte ocazii în postura de trainer, și fiecare are stilul lui și modului lui de a prezenta lucrurile, care se potrivesc sau nu cu oamenii cărora le explicăm. Mi-am nimerit astfel trainer-ul la fix: creativ, tehnic, cu un dar de a povesti fantastic, și poate cel mai important, cu dorință de a ne transmite cât mai multe informații relevante, chiar și prin desen. 6 ore de desen. Dar a meritat. Concepte transpuse în dicționare și biblioteci, linii de cod transformate în frați, părinți și copii, exemple și corelări cu viața reală.
Mai mult de atât nici nu puteam cere.
Poate că nu pentru toată lumea a fost așa, însă la finalul zilei, pe lângă oboseală am simțit și mândrie. Eu și toate fetele care am fost acolo. Am realizat că nu e chiar asa de dificil, că dacă ai un pic de ajutor poți să te descurci fără probleme. Că odată ce ai înțeles conceptele de bază poți începe să înveți serios și în câteva luni să ai site-ul tău făcut de la zero.
Chiar citeam azi un articol legat de asta (http://martinfowler.com/articles/born-for-it.html), în care se explică cumva problema diversității în domeniu.
Succes în continuare, programarea nu e chiar așa de grea, și poate oferi multe satisfacții 🙂